Azra


Branimir Džoni Štulić rodjen je 11. aprila 1953. godine u Skoplju. Odrastao je u Zagrebu, gde je njegov otac bio prekomandovan (bio je vojno lice).Najvažniji deo svog odrastanja je proveo u ovom gradu, gde je i studirao na filozofskom fakultetu. Često je svirao sam sa gitarom na žurkama na kojima je izvodio tuđe, ali i svoje pesme koje će se kasnije naći na prvom albumu Azre. Prva grupa, preteča Azre, koju je osnovao, zvala se Balkan Sevdah Band, a činili su je dugokosi momci sa akustičnim gitarama i jedna pevačica. Svirali su sve.Naziv grupe je promenjen u Azra, 1977. godine. Azra znači devica, a ime je odabrano po pesmi Hajnriha Hajnea. Već 1979. godine cela ekipa Azre se odvaja od Džonija i osnivaju sastav Film. Albume i hitove, koji su Azru učinili jednom od najvećih ex YU grupa, snimili su Džoni, Mićo Hrnjak i Boris Lajner.

Na debi albumu snimljenom početkom 1980. godine je bilo puno ljubavnih pesama, a već drugi album je doneo politizovane teme, koje je Džoni izbegavao da stavi na prvi album. Jugoton je tada postavio uslov da se uz pesmu ,,Kurvini sinovi" napiše da je upućena imperijalizmu i hegemoniji. Kada se prvi album našao u prodaji publika je već znala sve pesme, tako da je grupa odlično prolazila na nastupima. Posle turneje po Jugoslaviji grupa je održala sedam koncerata u zagrebačkom klubu "Kulušić", koji su snimani za živi album.

Na prvim koncertima se povremeno dešavalo da Džoni tokom svirke šutira pojačala i zvučnike. Praksa je, takodje, bila i da ne izlazi na bis, a publici gotovo da se nije obraćao.

1982. godine, grupa je bila na ivici raspada, ali je kriza prebrodjena. Tada je pred koncert u Ljubljani došlo do svadje i Džoni je na bini raskomadao gitaru i pojačalo. Kako god bilo, to je period kada je Azra bila na vrhuncu uspeha. Hrnjak ubrzo napušta grupu i postaje aktivan član religiozne sekte, a Lajner sa par proverenih muzičara osniva sastav Vještice, mada povremeno radi sa Džonijem.

četvorostruki živi album ,,Zadovoljština", snimljen na turneji 1987. godine je kao dodatak sadržao knjigu sa Džonijevim poetskim radovima i tekstove svih 50 pesama sa albuma.

Azra zvanično prestaje da postoji 15. avgusta 1990. godine posle koncerta na Hvaru.

Narednih godina Štulić je nastavio da se bavi muzikom kao solista. Živi u Holandiji, ali je često u Beogradu i povremeno u Sarajevu. Branimir Džoni Štulić je jedna od najkontraverznijih ličnosti ex-yu roka. Njegove pesme su imale dvostruki uticaj na publiku, dok si jedni ismevali njegove nerazumljive tekstove i njegov način sviranja gitare, drugi su bili oduševljeni skrivenim značenjem njegovih tekstova.

1997. godine je objavio album ,,Blase", koji je pored njegovih novih pesama, sadržao i stari materijal Azre. Spotovi i koncerti ove grupe su zabeleženi na 2 video kasete, a raniji albumi Azre su doživeli reizdanja na CD-u, koje je uradila Croatia Records.

I pored nastojanja da se, poput Bijelog dugmeta, na radost mnogobrojnih fanova, Azra ponovo okupi, do sada se to nije dogodilo.Search