Empire Stete Building


Empire Stete Building Empire State Building je njujorški neboder u Petoj aveniji, na uglu Trideset i treće i Trideset i četvrte ulice, u centru Menhetna u Njujorku. U vreme kada je završena izgradnja ove zgrade, 1931. godine, ona je bila najviša na svetu. Taj epitet je imala više od 40 godina. Visoka 381 metar, ovo danas nije najviša gradjevina sveta, ali svojim stepenastim vrhom i elegantnom gradnjom definitivno spada medju najlepše visoke gradjevine sveta. Od završetka gradnje, ona je definitivno bila i ostala ikona Njujorka. Dugo ova gradjevina nije imala adresu, jedina adresa je bila Empire State Building, Njujork.

Zgrada ima 102 sprata i na njima se nalazi isključivo poslovni prostor. Unutrašnjost predvorja zgrade je obložena mermerom iz Evrope, koji spada u najkvalitetnije. U njoj postoji i deo koji je namenjen posetiocima i turistima, koji žele da pogledaju zgradu iznutra, ali i da vide Njujork sa jedne od njegovih najviših tačaka.

Na vrhu zgrade su postavljeni ogromni dogledi, koje posetioci mogu da koriste u razgledanju Njujorka. U danima kada je lepo vreme, moguća je vidljivost i do 120 kilometara udaljenosti od zgrade.

1951. godine je na vrhu zgrade postavljen radio i televizijski predajnik, ali to nije nimalo ugrozilo njenu lepotu. Po gradjevinskim zakonima Njujorka iz perioda kada se gradila ova zgrada, ona je morala biti napravljena sa stepenastim vrhom. Kasnije se pokazalo da je to odličan estetski detalj. Zgrade Svetskog trgovinskog centra u Njujorku su bili viši od ove građevine, ali posle njihovog rušenja u terorističkim napadima, Empire State Building je ponovo najviša gradjevina Njujorka.

Zanimljivo je da je model ove zgrade 1933. godine poslužio u snimanju filma "King Kong", u scenama kada se džinovski majmun penje po neboderu. Specifičnost ove zgrade je i njena brzina izgradnje. Ona je potpuno izgradjena za 2 godine, što je i za današnje uslove zadivljujuće, a posebno za vreme kada je Empire State Building gradjena. U nekim periodima gradjen je čak po jedan sprat dnevno!

I sami graditelji zgrade su želeli da je prikažu kao nešto neprevazidjeno u to vreme. O tome govori podatak da se na panoima u predvorju zgrade nalazi sedam svetskih čuda i osmo ? Empire State Building. Zgrada pored svoje lepote nosi i veliku stabilnost. O tome govori sledeći podatak - 1945. godine je bombarder američkih vojnih snaga, B-25, udario u zgradu. Avion je bio potpuno uništen, a zgrada samo neznatno oštećena. Iako nije najviša, teško je reći i najlepša, jer se ukusi razlikuju, ova zgrada ostaje svedok jednog vremena i mogućnosti jedne generacije na zalasku.
Search