Maunt Rašmor


slike americkih predsednika u kamenu Maunt Rašmor je proglašen za nacionalni spomenik Sjedinjenih Američkih Država 1925. godine. Najinteresantnije je to da je ovaj spomenik proglašen nacionalnim još pre nego što je počela njegova gradnja (1927. godine). Nalazi se u jugozapadnoj Južnoj Dakoti, u Crnim brdima. Reč je o uklesanim glavama američkih predsednika u stenu ovih brda. Tu se nalaze likovi Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Abrahama Linkolna i Teodora Ruzvelta.

Likovi predsednika su uklesani na 150 metara visine iznad doline, koja se nalazi pored stene, a visina svakog uklesanog lica je 20 metara. Ceo projekat ovog modernog svetskog čuda je koštao milion dolara, što je mala suma za kulturnu vrednost ovog spomenika.

Ideju za ovakav spomenik je dao Den Robinson, američki istoričar, a projekat je sproveo u delo skulpturor Gutson Borglum, koji je preminuo pre završetka klesanja spomenika (1941. godine), ali je njegov sin završio isti. U blizini spomenika se nalazi i studio Borglum, koji je neka vrsta mini muzeja u kome se nalaze alatke kojima je pravljen spomenik. Photo: Jim Bowes
Search