Statua Hrista Spasitelja


statua hrista spasitelja Najveći deo jednog od najvećih gradova u Brazilu, Rio de Ženeira, u jugoistočnom Brazilu, se nalazi izmedju planinskih predela i mora. Na jednom od najviših vrhova u blizini grada, na Korkovado planini, na nadmorskoj visini od 713 metara, nalazi se statua, poznata pod imenom Hrist Oslobodilac ili Hrist Spasitelj.

Statue Hrista su često gradjene po svetu. One se nalaze na mnogim planinama, u mnogim gradovima i sve su podignute sa miroljubivim povodima. Medjutim, statua kod Rio de Ženeira svojom veličinom, lepotom i položajem se sa razlogom svrstava medju moderna svetska čuda.

Hristo Retendor, kako se izgovara na portugalskom, je statua sagradjena povodom stogodišnjice nezavisnosti Brazila od Portugala. Njena izgradnja je počela 1921. godine, kada je obeležavana stogodišnjica, a završena je 1931. godine. Ona prikazuje Isusa Hrista raširenih ruku i okrenutog ka gradu. Figurativno, ona prikazuje Hrista kako grli Rio de Ženeiro. Visina na kojoj se nalazi omogućava da se statua vidi iz svakog dela Rio de Ženeira.

Statua je visoka preko 30 metara i nalazi se na postolju koje je visoko 6 metara. Izvajana je od najkvalitetnijeg granita. Statuu je izvajao francuski skulpturor, Pol Landovski.

Do statue se može doći drumskom saobraćajnicom ili žičarom. Svake godine milioni posetilaca je obilaze i dive se njenoj lepoti. U vreme najvećeg svetskog karnevala u Rio de Ženeiru, ova statua se posebno osvetljava i ukrašava, te izgleda još lepše nego uobičajeno. Za samo nekoliko dana tokom karnevala, više od milion turista obidje ovaj spomenik brazilske kulture. Photo: jcsalmon Gnu Free Documentation LicenceSearch