Kategorije

Veliki Blek stripovi

Veliki Blek ili Blek Stena  je, poput komandanta Marka,  još jedan borac protiv engleskih Crvenih mundira u ratu za američku nezavisnost.  Autori ovog  stripa su Pietro Sartoris, Dario Guzzon i Giovanni Sinchetto, tri čoveka koja se kriju pod pseudonimom EsseGesse.

Najbolji prijatelji Velikog Bleka  su profesor Okultis i mali traper Rodi. Vode stalnu borbu protiv Engleza  i žive u logoru trapera u jednoj šumi.  Strip je bio dosta naivan i popularan među mlađom čitalačkom publikom.  Novosadski dnevnik   bio je otkupio licencu za kreiranje u to vreme veoma komercijalnog stripa "Veliki Blek", tako da je  krajem 70-tih i početkom 80-tih godina rada grupe domaćih autora počela rad na licencnom stripu "Veliki Blek" .

Epizode nastale u Novom Sadu od strane ekipa na čijem čelu je bio jedan od najboljih ovdašnjih savremenih autora Branislav Kerac, a u čijem sastavu su bili i Branko Plavšić, Ahmet Muminović, Rade Mijatović (radio parodije "Velikog Bleka"!), braća Ivanović i još neki. Epizode (popis) su u se u značajnoj meri distribuirale  po principu kompenzacije i zamene u inostranstvu a ostvareni uspeh je bio solidan.

Blek je izlazio u ediciji "Lunov Magnus strip" a objavljivane su i epizode francuskih autora:
- od LMS 128 do LMS 240  su stripovi u produkciji esseGesse;
od LMS 244 do LMS 264   su radili francuski autori, nisu se dovoljno pridrzavali istorijskog konteksta, tako da se Blek  u nekim epizodama bori protiv likova  u kaubojskim sesirima.
- od LMS 268 do LMS 292  epizode u esseGesse
- od LMS 296 su radili nasi crtaci , epizoda "Gužva u Bostonu";
- od LMS 300 do LMS 370 je radila jedna  francuska  produkcijska kuća i to je period najboljeg kvaliteta crteža i priče kod Bleka; antologijske epizode: Besmrtni bizon, U praskozorje, Grad čarolija, Saratoga, Priča o Velikom Bleku... Priča ima istorijsku podlogu, Blek se nalazi u stvarnim bitkama rata za nezavisnost

netsrbijastrip magazin > Veliki Blek