Veliki Blek stripovi


Veliki Blek ili Blek Stena je, poput komandanta Marka, još jedan borac protiv engleskih Crvenih mundira u ratu za američku nezavisnost. Autori ovog stripa suPietro Sartoris, Dario Guzzon i Giovanni Sinchetto, tri čoveka koja se kriju pod pseudonimom EsseGesse.

Najbolji prijatelji Velikog Bleka su profesor Okultis i mali traper Rodi. Vode stalnu borbu protiv Engleza i žive u logoru trapera u jednoj šumi. Strip je bio dosta naivan i popularan među mlađom čitalačkom publikom. Novosadski dnevnik bio je otkupio licencu za kreiranje u to vreme veoma komercijalnog stripa "Veliki Blek", tako da je krajem 70-tih i početkom 80-tih godina rada grupe domaćih autora počela rad na licencnom stripu "Veliki Blek" .

Epizode nastale u Novom Sadu od strane ekipa na čijem čelu je bio jedan od najboljih ovdažnjih savremenih autora Branislav Kerac, a u čijem sastavu su bili i Branko Plavšić, Ahmet Muminović, Rade Mijatović (radio parodije "Velikog Bleka"!), braća Ivanović i još neki. Epizode ( popis) su u se u značajnoj meri distribuirale po principu kompenzacije i zamene u inostranstvu a ostvareni uspeh je bio solidan.

Blek je izlazio u ediciji " Lunov Magnus strip" a objavljivane su i epizode francuskih autora:
- od LMS 128 do LMS 240 su stripovi u produkciji esseGesse;
od LMS 244 do LMS 264 su radili francuski autori, nisu se dovoljno pridrzavali istorijskog konteksta, tako da se Blek u nekim epizodama bori protiv likova u kaubojskim sesirima.
- od LMS 268 do LMS 292 epizode u esseGesse
- od LMS 296 su radili nasi crtaci , epizoda "Gužva u Bostonu";
- od LMS 300 do LMS 370 je radila jedna francuska produkcijska kuća i to je period najboljeg kvaliteta crteža i priče kod Bleka; antologijske epizode: Besmrtni bizon, U praskozorje, Grad čarolija, Saratoga, Priča o Velikom Bleku... Priča ima istorijsku podlogu, Blek se nalazi u stvarnim bitkama rata za nezavisnost
Search