Zagor stripovi
Autori Zagora, kod nas jednog od najpopularnijih stripova, su tekstopisac Sergio Bonelli, poznat i pod pseudonimom Guido Nolitta, i crtač Gallieno Ferri. Ferri je Zagora nacrtao da liči na njega lično. Prvi broj izašao je u Italiji u junu 1961. a od 1965. Zagor počinje redovno da izlazi u Italiji. Sergio Bonelli je kasnije napustio pisanje tekstova za Zagora te se posvetio izdavačkoj aktivn

Zagor (skraćenica od Za-gor Te-nay, što na navodno dijalektu Anglokina znači "Duh sa sekirom"). Naravno, samo ime nema veze sa stvarnim dijalektom. Prvobitno ime koje je Bonelli izabrao je bilo Ajax, po poznatom heroju iz grčkih mitova, ali je od njega odustao kad je vidio da postoji deterdžent istog imena. Zagora indijanci smatraju besmrtnim i da ga šalje manitu. Njegovo indijansko ime je Duh sa sekirom i glavni cilj mu je održavanje mira između belaca i indijanaca. Njegovo pravo ime je Patrick Wilding. Crveni kostim sa likom ptice ( koji poručuje indijancima da ga šalje Manitu ) se i danas često može videti na našim ulicama.

Prva priča, nazvana je "Zaseda u šumi" ("La foresta degli agguati", LMS.29 "Hiljadu zamki") izdata je 1961. godine. Na našim prostorima prva objavljena epizoda je bila čuveno "Nasilje u Daekvudu", sedam godina nakon početka izlaženja serijala u Italiji.
Zagor je klasičan heroj, čovek koji se suprotstavlja nepravdi i svoj život posvećuje borbi protiv najgorih kriminalaca i zlikovaca. Zagor je belac koji živi u izmišljenoj šumi koja je zove Darkvud. Njegova koliba nalazi se duboko u unutrašnjosti, šume, okružena je močvarom i mali broj ljudi zna put do nje. Darkvudska šuma je izmišljeno mesto smešteno na neodredjenom mestu na jugu područja velikih jezera u SAD-u. Radnja je smeštena u prvu polovinu 19. veka, između 1820. i 1840. godine ali, u pričama možemo naći mnoštvo nepreciznosti. Na primer, puška vinčesterka, koja se često pojavljuje, izmišljena je tek posle 1860.

Zagorov najbolji prijatelj koji živi sa njim i nerazdvojni pratilac u avanturama je meksikanac Don Čiko Felipe Kaetano Lopez Martinez Gonzales Rodrigez Končito Morales Herdenez Espinoza ili skraćeno - Čiko. Zanimljivo je da postoji i drugačije tvrđenje po kojem njegovo ime glasi: Don Čiko Felipe Kaetano Gonzales Rodriguez Martinez Konsalvo Morales Rozales Ramirez Herandez i Espinosa koje je po svoj prilici autentično, jer je dato pred sudom u jednoj epizodi, mada je izostavio Lopez, Martinez. Neko treba da ga pita kad ga sretne. To je komični lik i potpuna je suprotnost Zagoru. Nizak i debeo, izuzetno nespretan i proždrljiv, ali i simpatičan. Zbog svoje lakomosti za jelom često upada u najrazličitije situacije i neprilike.Tada ga,naravno,Zagor mora spašavati. Za sebe kaže da je plemeniti vitez, potomak španskih Konkvistadora. U nevolje najčešće upada nadmudrujući se sa sumnjičavim barmenima pokušavajući dobiti ručak na kredit. Kao i Zagor, i Čiko ima svoje indijansko ime - "maleni čovjek sa velikim trbuhom". U stripu se pojavljuju i drugi zanimljivi likovi poput Diging Bila - tragača za blagom, barona Ikarovog Pera kome je cilj da bude prvi čovek koji će poleteti i mnogih drugih.
Search