Etno selo Stanišići


Gde se nalazi etno selo "Stanišići"?
Etno selo "Stanišići" nalazi se na izlazu iz Bijeljine na trećem kilometru prema Pavlovića mostu. Osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

Šta možete videti u "Sranišićima"?
Selo čine vodenice, mljekarnik,kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih noćnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917 godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevenja žita.

Stanišići se sastoje iz dve celine
U selu se danas izdvajaju dvije cjeline, Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće - brvnare sa pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.

Hotel Pirg mesto za uživanje u "Sranišićima "
U sklopu Etno sela "Stanišić" otvoren je hotel "Pirg" . Hotel "Pirg" je replika kule sa Svete Gore, odnosno replika pirga Svetog Save. Njegova kamena spoljašnjost oduzima dah, a prefinjena unutrašnjost pruža prave mogućnosti za odmor, relaksaciju i uživanje.
Search