Kolike su plate u NemačkojKolike su plate u Nemačkoj? Koji radnici se najviše traže? Kakvo je znanje jezika potrebno za posao u Nemačkoj?


Veliki broj Srba radi u Nemačkoj a najviše u oblastima građevine a nešto manji broj u oblastima maloprodaje, ugostiteljstva kao i oblastima brige o osobama i medicinskih usluga. Građevinci kao što su moleri, fasaderi, keramičar ili zidari mogu da zarade oko 2.000 evra mesečno dok su radnici u trgovini i ugostiteljstvu malo slabije plaćeni.

Od čega zavisi visina plate
Plata u Nemačkoj zavisi od nivoa obrazovanja, broja radnih sati ali i u veoma velikoj meri od sektora u kom je radnik zaposlen. Slični kao i drugim zemljama najviše se zaradjuje u sektorima kao što su finansije i bankarstvo, farmacija, medicina, mašinstvo, telekomunikacije i naftna industrija. U ovim oblastima plate za osobe sa završenim univerzitetskim obrazovanjem premaćuju 5.000 evra mesečno odnosno 60.000 era godišnje. Najslabije se zarađuje u sektorima poput zanatstva, ugostiteljstva, obrazovanja i socijalnog rada dok su ostali sektori negde između. Plate su i dalje značajno manje o oblastima koje su nekada pripadale istočnoj Nemačkoj.

Poznavanje jezika
Za radnike iz Srbije kao i drugih zemalja bivše Jugoslavije koji koji u Nemačkoj rade poslove kao pomoćni radnici nije potrebna diploma o poznavanju stranog jezika ali je ipak potrebno znanje jezika na nivou A2. Za poslove u oblasti medicine za lekare specijaliste je potreban C1 nivo a za medicinske sestre B1. Za nostrifikaciju diplome potrebno je poznavati nemački jezik na nivou B2.

Kolike su plate po zanimanjima ?
Plate po zanimanjima u velikoj meri zavise od iskustva, poslodavca, dela Nemačke u kom se radi tako da iznosi koje zarađuju zaposleni mogu biti i manji veći od navedenih.

Finansijski analitičar - oko 4000 evra
Lekar specijalista oko 4.000 evra
Farmaceut oko 3.500 evra
Moleri oko 2.000 evra
Barmen oko 1.800 evra
Negovatelji oko 1.900 evra
Prodavci oko 1.500 evra
Kuvari oko 1.500 evra
Kasir (blagajnik) - oko 1.400 evra
Bebisiter oko 1200 evra

izvori
http://www.jobandsalaryabroad.com

https://www.totaljobs.com

https://www.payscale.com

Search