Kućna biljka ciklama


Kako izgledaju cvetovi ciklame
ciklama Sobna ciklama je jedna od najlepših kućnih biljaka koju krase egzotični cvetovi koji traju od kasne jeseni pa do proleća. Vreme cvetanja traje nekoliko meseci jer biljka stalno razvija nove pupoljke. Cvetovi ciklame su neobičnog oblika beli, svih nijansi roze, crveni i ljubčasti, a nalaze se na dugačkim drškama koje se izdižu iznad krupnih i zelenih listova. Kada prestane cvetanje obično i listovi propadnu, tada počinje mirovanje biljke koje traje nekoliko meseci. Za ovo vreme ciklamu treba oskudno zalivati. photo JJ Harrison

Gde treba držati i kako uzgajati ciklamu
Da bi dobro napredovala ciklama mora biti na svetlom mestu, ali nikako ne sme biti izložena direktnom suncu, promaji i suvom vazduhu. Zato ova biljka teško može da opstane u stanovima sa centralnim grejanjem, gde je vazduh suv. Ciklami najviše prija temperatura od 10-12 stepeni. Treba je redovno zalivati, ali vodu ne treba sipati direktno na biljku već po obodu saksije ili u podlošku ispod saksije.

Nega ciklame po završetku perioda cvetanja
Kada se završi period cvetanja ciklami će prijati neko hladnije mesto. Ako ciklamu presadite u veću sakciju ona će manje cvetati. Takođe je važno da gomolj viri malo iz zemlje. U prvo vreme po presađianju ciklama se zaliva manje da bi se kada se pojave prvi listovi zalivanje inteziviralo. Kada se pojave prvi pupoljci vodu za zalivanje treba dodati tečno mineralno đubrivo za cvetnice.

Ciklama se može razmnožavati semenom, ali se to ne preporučuje amaterima u gajenju cveća. Najbolje da kupite biljku u cvećari već rascvetalu.
Search