Jagorčevina
Jagorčevina kao ukras za vašu baštu
Jagorčevina je jedna od najlepših višegodišnjih biljaka i predstavlja pravo osveženje u tmurnim zimskim danima. Cveta tokom cele zime i proleća, a cvet se odlikuje raznolikošću boja i oblika. Latinsko ime jagorčevine je Primula (primus-prvi) koje je dobila zbog ranog cvetanja. Postoje jagorčevine koje se gaje samo u zatvorenom prostoru one su nežnije, zatim imamo vrste koje se gaje u bašti pored jezerca i na kraju minijaturne tipove za kamenjare i gredice.

Kako se neguje jagorčevina?
Primula nije komplikovana za gajenje. Listovi su joj široki, koren plitak, a cvetovi mnogobrojni. Jagorčrvinu možete gajiti na balkonu tako što je posadite u veću posudu sa drugim cvećem koje je otporno na mraz kao što je ljubičica ili dan i noć. Na dno posude obavezno stavite šljunak u visini od nekoliko sm pa ga onda prekrijte humusom. Ona ne voli mnogo vodu, pa je zalivajte kada se zemlja dobro prosuši.
Jagorčrvina se može gajiti i u vrtu. Odgovaraju joj vlažna mesta koja se nalaze u polusenci. Na poroleće se oko biljaka sravlja malč i ulanjaju procvetali cvetovi. Redovno se zaliva tokom leta. Takođe ovu biljku možete gajiti i u kući. Odgovaraju joj progladne prostorije sa temperaturom od 12 do 14 stepeni. Odnosno prostorija koja se ne greje. Za zalivanje koristi se isključivo destilovana voda. Treba je prehranjivati mineralnim đubrivom za cvetnice. Uz pravilnu negu mogu cveteti 2 meseca.
Vrste jagorčevina
Jagorčevina ima oko 500 vrsta. Najpoznatije su jabučasta jagorčevina, puna jagorčevina, koja počinje da cveta u februaru, Primula elatior, prepoznatljiva po dugim stabljikama, loptasta jagorčevina, koja cveta tokom maja i juna i Primula auricula, popularna u Engleskoj koja za održavanje zahteva više znanja i truda.
photo: Gnu Free Documentation LicenceSearch