Kalanhoja - boginjine suze


Kako se gaji kalanhoja?
Kalanhoja ili boginjine suze je saksijsko cveće koje pripada familiji krasula. Potiče iz Kine gde raste kao samonikla biljka. U Evropu je preneta početkom XX veka. Po kineskoj legendi kalanhoje su rođene iz suza jedne boginje i zato se poklanjaju kao simbol ljubavi.

Kalanhoja (Kalanchoe blossfeldiana) je dugogodišnja biljka koja se lako gaji. Cveta u toku zime od novembra do marta. Cvetovi su citni i skupljeni u cvasti bele, crvene, žute, narandžaste, roze i ljubičaste boje. Tokom zime treba je čuvati na osvetljenom mestu na temperaturi od 15 stepeni. Ne podnosi kvašenje cvetova i listova, niti blizinu radijatora. Zaliva se retko na 15 dana. Kalanhoje prehranjujte u vreme obrazovanje pupoljaka đubrivom za kaktuse. Treba ulanjati precvetale listove, a po završetku sezone cvetanja treba je orezati. Posle orezivanja presadite je u saksiju za broj veću u zemlju koje se sastoji iz dva dela klijališne zemlje i 15% peske.

Kako se razmnožava kalanhoja?
Kalnhoja se razmnožava resnicama u maju i junu tako što se od matične biljke otkine resnica i stavi u peskoviti supstrat da pusti žile. Razmnožavanje se može obaviti i semenom. Da bo kalanhoja ponovo cvetala potrebno je da provede 16 časova bez dnevne svetlosti u periodu od šest nedelja.Search
povezane teme:

  • Jagorčevina