Borobudur


borobudur hinduisticki hram Borobudur je Hindu-budistički hram i nalazi se blizu Magelanga na ostrvu Javi u Indoneziji. Sagrađren je u IX veku za vreme Sailendrove dinastije. U to vreme kraljevstvo pod upravom ove dinastije je imalo veoma brz razvoj i Borobudur je jedan od spomenika kulture koji je trebalo to da pokaže. U XI veku je napušten, a delimično je iskopan od strane arheologa početkom XX veka.

Hram je izgrađen na brdu i visok je 46 metara i ima 8 stepenastih kamenih terasa. Prvih pet terasa je okruženo zidovima ukrašenim budističkim skulpturama u bareljefima. Put do zadnjeg sprata ide preko ogromnog broja stepenica i pasaža, koji u ukupnoj dužini iznose preko 4,5 kilometra.

Dizajn Borobdura je pod uticajem hramova u Angkoru, u Kambodži i simbolizuje strukturu univerzuma. Ali i sam Borobdur je uticao na izgradnju drugih velikih hramova. Većina izgradjenih hramova u Indoneziji iz ovog vremena pokazuje da je indijska kultura imala veoma jak uticaj na kraljevstva iz ovog dela sveta. Borobudur je 1983. godine proglašen indijskim nacionalnim spomenikom i usledila je opsežna rekonstrukcija potpomognuta od strane Ujedinjenih nacija. Photo: GunkartaSearch