Kip slobode


kip slobode u njujorku Kip Slobode je 1924. godine proglašen za nacionalni spomenik Amerike. Nalazi se u Njujorku, na Ostrvu Slobode, u gornjem delu njujorške obale. Ostrvo Slobode, u jugoistočnom delu Njujorka, je dobilo naziv po statui 1956. godine, a dotle je bilo poznato pod imenom Badlovo ostrvo. Pored ovog ostrva nalazi se i manje ostrvo pod nazivom Elis, na kom su se svojevremeno iskrcavale izbeglice iz svih delova sveta u Ameriku. Statua ih je dočekivala i zbog toga je mnogi smatraju modernim Kolosom.

Kip Slobode simbolizuje slobodu u celom svetu. Simbolično je prikazana žena koja izlazi iz okova tiranije, koji se nalaze oko njenih nogu i koja drži buktinju, koja je glavni simbol slobode. Na njenoj levoj ruci se nalazi tabla na kojoj piše "4. jul 1776.", što je datum objavljivanja američke nezavisnosti. Iznad glave ove žene se nalazi sedam oštrica što simbolizuje sedam svetskih okeana i kontinenata.

Osnova statue je uradjena od gvožđa. Okvir ove statue je delo francuskog arhitekte Gustava Ajfela, koji je projektovao i Ajfelovu kulu. Visina kipa je 46 metara, a obzirom da je izdiže i postolje, kao i brdašce na kome se nalazi, sveukupno, visina je 92 metra. Na postolju je u bronzi isklesana poema američke pesnikinje Eme Lazarus, "Novi Kolos", koja povezuje ovu statuu sa jednim od sedam svetskih čuda.

Ova statua je napravljena 1884. godine u Francuskoj. Dizajnirao ju je francuski skulpturor Frederik Avgusto Bertoldi. Najpre je bila izložena u Parizu, a zatim je rastavljena i prevezena u Njujork, gde je ostala i danas. Njenu izradu je finansirao francuski narod, a sama skulptura predstavlja simbol francusko-američkog prijateljstva tokom američke revolucije (1775-1783. godine).

Na stogodišnjicu njenog postojanja, 1986. godine, ona je renovirana i dobar deo nje je pozlaćen. Kip Slobode je otvoren za posetioce. Poseti ga više od deset miliona ljudi godišnje. Unutar nje se nalazi mali muzej, posvećen istoriji ovog spomenika. Posetioci se mogu popeti na krunu spomenika putem koji ima više od 350 stepenika, što je ekvivalentno zgradi sa 22 sprata. Odatle se može videti gotovo cela panorama Njujorka.Search