Big Ben


Big Ben Big Ben je ogroman sat-toranj u centralnom delu Londona. Nalazi se na istočnom kraju britanskih Zgrada Parlamenta. Ovo je najviši detalj kompleksa Zgrada Parlamenta i visok je 98 metara.

Sat je dobio ime po Ser Bendžaminu Holu, koji je 1858. godine bio na mestu ministra rada u engleskoj vladi. Te godine je zvono ovog sata prvi put odzvonilo 12 časova. Od tada do danas, sat pokazuje vreme gotovo bez greške.

Big Ben je jedan od najpoznatijih simbola Londona. To je rezultat izuzetno kompleksne gradnje i strukture ovog sata, koji posetiocima pruža veliko uživanje u samom posmatranju. Sat svetli noću u danima kada Parlament zaseda, u suprotnom svetle samo kazaljke na njemu.

Ovaj sat-toranj pokazuje tradicionalnu britansku lordovsku gradnju srednjeg veka. Detalji na samom tornju su toliko brojni da se samo sa velike blizine može uočiti sva njegova lepota. Veoma kompleksan eksterijer često otežava održavanje tornja. Naime, čišćenje se mora obavljati bar dva puta mesečno, a za to je potrebno nekoliko desetina radnika i minimum 8 sati rada svakog od njih. Tako se čišćenje najčešće obavlja noću i to u danima kada Parlament ne zaseda i kada je toranj neosvetljen.

Iako u centru Londona, pored brojnih drugih velikih znamenitosti Londona, ovo moderno svetsko čudo se izdvaja svojim konzervativnim izgledom, modernim zračenjem i srednjevekovnom gordošću.

Više od deset miliona posetilaca prodje pored Big Bena godišnje i napravi se isto toliko fotografija. To dovoljno govori o značaju ove gradjevine za grad London i ceo svet uopšte. Photo: CCSA 2.0 Andhrw Dunn
Search