Kategorije

Noj ptica

Noj slikaNoj je najveća i jedna od najstarijih ptica koje postoje na Zemlji. Najpoznatija vrsta noja je afrički noj. Iako žive u Africi, veoma je česta pojava u savremenom svetu da se otvaraju farme nojeva po različitim zemljama sveta. Nekoliko farmi se nalazi i kod nas, u Velikom Gradištu, Subotici,...

Nojevi su visoki oko 280 cm, dugački oko 2 metra i teže do 100 kg. Imaju relativno malu glavu sa širokim, tupim kljunom. Vrat im je izuzetno dugačak i nije obrastao perjem. Vrlo su im razvijene noge. Imaju veliko stopalo sa 2, 3 ili 4 prsta. Krila su im veoma nerazvijena, ne koriste ih za letenje i obrasla su veoma mekim perjem. Boja perja se razlikuje na pojedinim delovima tela, ali isto tako, različita je kod mužjaka (pretežno crno i belo perje) i ženki (pretežno smedje perje)

Nojevi su velike ptice iz reda trkačica. Prepoznatljivi su po svojim dugačkim vratovima i nogama i sposobnošću da trče 65km na čas, najbrže od svih ptica Oni jedini od svih ptica imaju dva prsta na nogama što je adaptacija i pomaže im u trčanju, dok druge ptice uobičajeno imaju tri prsta. Nojevi žive oko 50 godina, mada mogu doživeti i 75 godina.

Ove ptice su aktivne danju, a već u sumrak se spremaju za spavanje. Hrane se uglavnom biljkama i semenjem, ali love i sitne životinje. Razvijene noge im omogućavaju da im korak bude do 1,5 m, a u trku čak i do 4 metra. Nojevi žive u grupama, gde obično postoji jedan vodja i spadaju u najplašljivije životinje u svetu, uprkos svojoj snazi.

Nojevi su u 18. veku ubijani do istrebljenja. Njihovo perje su nosile dame u šeširima, a i meso i jaja noja su smatrani delikatesom. Danas širom sveta, pa čak i u hladnijim zemljama postoje farme nojeve, gde se ove životinje gaje zbog mesa, jaja i perja.
Photo: christian thiele


netsrbijacarstvo životinjaptice > Noj ptica