Vavilon


vavilonska kula Vavilon je antički grad u Mesopotamiji, blizu savremenog grada Al Hillah u Iraku. Vavilon je bio glavni grad Vavilonskog Carstva. Ime potječe od akadske riječi Vavilu, što znači "božja vrata", a koja je bila prevod sumerskog imena Kadingirra.
Grad su osnovali Sumeri u četvrtom milenijumu pne, a prvi put se pominje na pločici Sargona Akadskog iz 24. veka pne. kada je Sargon Akadski Vavilon proglasio prestonicom svoje države. Tokom narednih nekoliko vekova važnost grada se smanjivala, a takođe i broj stanovnika u njemu. Grad ponovo dobija na znacaju u 18. veku pne. kada postaje glavni grad Hamurabijevog carstva.
Hamurabi (1792. pne. - 1750. pne.) je sedmi vladar Amoritske dinastije starog Vavilona. Njegovo ime vežemo za golemu stelu u kamenu na kojoj je zapisan "Hamurabijev zakonik" - do skora smatran prvim pravnim pisanim zakonikom u istoriji.

Na presto dolazi 1760. pne. Ujedinio je rascepkana kraljevstva od Persijskog zaliva do reke Habur i od Eufrata do Sredozemnog mora. Pobedio je glavnog protivnika Rim-Sina, kao i kraljeve Elama, Maria i Ešnouna. Lično je vodio i nadgledao kopanje kanala za navodnjavanje jer je shvatao važnost tih radova za napredak kraljevstva. Uveo je red u javnu administraciju i vratio dignitet državnih službenika. Kao verski vođa, postavljanjem boga Marduka kao glavnog boga vavilonskog panteona započinje eru monoteizma.
Nakon smrti Hamurabija, Vavilonsko carstvo je palo i tako je zavrsen period poznat kao Starovavilonsko carstvo.
Sledi period u kome je grad bio pod stranom vlašću, tek krajem 7.veka p.n.e Vavilon se oslobadja strane vlasti.

Najpoznatiji vladar Vavilona u Novom carstvu Nabukodonosor pobedio je Egipcane u bici kod Karkemisa 605.p.n.e.On je i sagradio cuvene "visece vrtove" za svoju zenu Semiramidu(jedno od 7 svetskih cuda). Novovavilonsko carstvo ce trajati do 538.godine p.n.e kada Vavilon osvaja persijski vladar Kir Veliki. Više o VavilonskojknjiževnostiSearch