Stari Egipat - građevine i piramide


Najimpresivnije građevine Egipta svakako su piramide koje su građene kao grobnice faraona. Do sada je pronađeno ukupno 46 piramida, a pretpostavlja se da ima i još neotkrivenih pod nepreglednim peskom pustinja. Piramide pocinju da grade vladari iz 3 dinastije. Prva piramida za koju znamo je ona faraona Zosera iz vremena oko 2500.pn.e Ona nam je znacajna i zbog toga sto znamo ko je bio arhitekta. To je bio Imhotep koji je kasnije proglašen za božanstvo. Jedan od razloga što su piramide toliko fascinantne je taj što su to bile prve građevine ikada sagrađene samo slaganjem precizno isečenih ogromnih kamenih blokova jednih na druge. U razvoju građevinarstva Egipat je tako bio neprikosnoveno carstvo više od 2.000 godina.. Velika Keopsova piramida smatrana je jednim od 7 svetskih cuda staroga sveta( i jedino koje je opstalo i do današnjeg dana). Pored nje i svetionik na Farosu u Aleksandrijskoj luci bio je svetsko cudo.U Aleksandriji se nalazila i čuvena biblioteka u kojoj su se čuvalo kulturno blago antičkoga sveta

Egipćani nisu slikali stvarne predstave iz života, već su njihove slike bile vrsta dijagrama za koje se verovalo da imaju magičnu moć. Kako bi sačuvali magičnu moć svoje umetnosti, umetnici su precizno kopirali likovni stil svojih predaka, pa su tako svi umetnici drevnog Egipta slikali na isti način stvarajući veoma slične slikovne prikaze. Ovi prikazi u grobnicama usko su vezani za egipatsko slikovno pismo ili hijeroglife za koje se veruje da su nastali još pre oko 5 000 godina. Egipćani su magične moći pripisivali i hijeroglifima i uglavnom su ih korisili u hramovima i grobnicama. Hijeroglifski simboli, odnosno slikovno pismo, zapravo predstavljaju cele reči povezane posebnim znacima kojima su umetnici obično opisivali život i verovanja preminulog koji je sahranjen u toj grobnici.

Svetionik u Aleksandriji bio je jedno od 7 svetskih čuda staroga sveta( kao i piramide).U Egiptu se nalazilo i jedno od 2 proročišta antičkoga sveta.To je proročište u Sivi u Libijskoj pustinji koje je Aleksandra Velikog proglasilo božanstvom.Ovde bi trebale slike piramida i Svetionika ako ih ima.

Egipćani su verovali u zagrobni život. Preminule su balzamovali i sahranjivali u piramidama. Rec 'mumija' dolazi iz arapskog jezika i znači 'telo sacuvano pomocu voska ili katrana'. Balzamovanje je pocinjalo vađenjem mozga, creva, srca i pluća koji su čuvani u cetiri zasebne vaze. Zatim su u telo stavljane soli, koje su u delovanju sa suvim pustinjskim suncem, izvlacile vlagu. Osuđeni leš umotali bi u stotine metara pamucnog platna. Čitav proces trajao je 70 dana.

Kroz mumificiranje Egipćani su dobro upoznali ljudski organizam.Staroegipatski lekari bili su na ceni na Starom istoku jer su znali kako funkcioniše krvotok, umeli su da leče zubne i očne bolesti. Staroegipatski lekari pre nego što bi počeli da leče morali su da prođu specifičan test. U hramu boginje Sehmet , zaštitnice medicine, morao je da dozvoli da ga ugrize zmija ? ako bi uspeo da izleči sebe, bio je sposoban da leči i druge.Search