Očekuje se rast prodaje automobila u 2014. godini


Prema istraživanjima američkih kompanije IHS i LMC u svetu se očekuje rast prodaje automobila do 5% u 2014. godini. Predviđanja su različita od regiona do regiona, navodi se u izveštaju koje su ove kompanije objavile povodom otvaranja međunarodnog salona automobila u Detroitu.

U Evropi je prodaja u 2013, prema prvim procenama, opala 2,8 odsto u odnosu na 2012, i to je bio šesti godišnji pad prodaje zaredom. Stručnjaci za tekuću godinu očekuju skromni rast od nekoliko procenata, mada neki od njih ne isključuju mogucnost novog pada.

U Kini, prodaja vozila bi mogla da poraste 11 odsto, smatraju eksperti kuće LMC, koliko predviđaju i neki istraživački centri u Šangaju, dok IHS smatra da će rast iznositi oko devet odsto. Suprotno, kada se posmatra u celini tržište zemalja u razvoju, očekuje se usporavanje rasta u 2014.

Za tržište SAD, analitičari ocenjuju da bi u 2014. moglo biti prodato od 16 do 16,5 miliona vozila, što odgovara rastu od 5,8 odsto na godišnjem nivou, što bi predstavljalo usporavanje rasta u odnosu na 2013, kada je ostvareno povećanje prodaje od 7,6 odsto.



Search