Kategorije

Viktorijini vodopadi

viktorijini vodopadiViktorijini vodopadi su dobili ime po britanskoj kraljici Viktoriji, čiji je misionar i istraživač, Dejvid Livingston, postao prvi evropljanin koji je video ove vodopade 1885. godine. Ovo je postao zvanični naziv za vodopade 1931. godine kada je ovaj region bio pod britanskom kolonijalnom vlašću. U blizini ovih vodopada se nalazi i grad Livingston, koji je dobio ime po ovom proslavljenom škotskom istraživaču. Ovo su verovatno najspektakularniji vodopadi u svetu. Nalaze se na reci Zambezi, četvrtoj po dužini reci u Africi, dugoj 2650 kilometara, na granici južne Zambije i severozapadnog Zimbabvea, u južnom delu centralne Afrike.

Viktorijine vodopade čine četiri vodopada, koja su medjusobno odvojena malim ostrvcima i grebenima. Sumaglica i buka koja se stvaraju padom vode sa oko 110 metara u proseku su inspirisali lokalni naziv vodopada – Mosia Tina, što znači “grmljavina u dimu”. Širina reke u ovom delu, pa i samih vodopada je 1,7 kilometara, a pad vode se kreće od 60 do 130 metara.

Viktorijini vodopadi stvaraju najveću stalnu sumaglicu na svetu. Ona je vidljiva sa čak 30 kilometara udaljenosti. U blizini, nizvodno od ovih vodopada je 1905. godine završena izgradnja železničkog mosta. Putovanje vozom preko ovog mosta je jedinstveni doživljaj za sve turiste koji dodju u ovaj region.

Vodopadi sa okolnim parkovima čine glavnu atrakciju za posetioce Zambije i Zimbabvea. Sam nacionalni park Viktorijini vodopadi u svom sadržaju ima i mnoštvo retkih biljaka i vrsta drveća, kao i atraktivan životinjski svet. Prostire se na oko 20 kvadratnih kilometara i smatra se pravim prirodnim bogatstvom ne samo Afrike, već i celog sveta.

netsrbija > putovanjaprirodne lepote > Viktorijini vodopadi