Kategorije

Najčešće promene u grudima

struktura grudi Tokom života u grudima žene se dešavaju brojne promene. Prve promene se dešavaju u pubertetu kada grudi rastu. Porođajem dojke se pripremaju za funkciju dojenja i u njma se proizvodi mleko. Sa starenjem smanjuje se broj režnjeva u dojkama žene i njih zamenjuje masno tkivo, što počinje sa menopauzom. Pored ovih normalnih promena u grudima svake žene mogu nastati i promene koje upućuju na razvoj neke bolesti, čvorića ili ciste koji se moraju pratiti ili ukloniti. Dojke su uvek bile simbol ženske lepote tako da svako narušavanje njihovog izgleda ili eventualno ostranjivanje utiče na psihičko stanje svake žene. Danas postoje brojne tehnike, proteze, silikoni koji otklanjaju i ovaj problem. Najvažnije je da se problem ako postoji na vreme otkrije jer je u tom slučaju izlečenje moguće u potpunosti. Redovne kontrole dojki su obavezne u savremenom svetu naročito od vremena ulaska žene u menopauzu.

Čvorić u grudima
Sigurno jedan od najstrašnijih trenutaka u životu svake žene je kada otkrije da ima čvorić u grudima. Nemojte odmah paničiti jer ta promena koju ste uočili na mora da znači da se radi o kanceru. Konkretno postoje i druge promene koje nemaju veze sa kancerom.  Jedna od najčešćih promena na grudima su fibrocistične grudi. To je grozdasta formacija malih cisti koja se obrazuje u mlečnim kanalima kada imate menstruaciju. Ima ih 90 % žena. Prate ih simptomi bolnih i otečenih grudi u PMS-u,  koji nestaju kada dobijete menstruaciju. Neki stručnjaci smatraju da se ovi simptomi mogu ublažiti uzimanjen 2 puta dnevno 100 IJ vitamina E, uzimanjem kontraceptivnih pilula ili hladnim oblogama.


Cista u grudima žene
Sledeća promena u grudima  je cista. To je tečnošću ispunjena vrećica koja može da se pomera i boli kada pritisnete. Skora svaka žena ih ima u nekom periodu svog života. Obično same nestaju. Ako se to ne desi može se uraditi punkcija tankom iglom i tečnost uzvući. Ako ni to ne uspe postoji mogućnost hirurškog otklanjanja ciste.

Povećane limfne žlezde u grudima
Većina žena u svom životu može imati otečene limfne žlezde. One se nalaže ispod pazuha i vrše funkciju filtracije bakterija. Ako imaju previše posla može doći do njihove upale i otečenosti. Doktor će ti u tom slučaju prepisati antibiotsku terapiju i zakazati kontrolu za nekoliko nedelja.

Fibroadenom u grudima
Još jedna promena na grudima je fibroadenom. To je benigna, tumorska masa. Na dodir je gumenats i tvrd, pomera se i ne boli. 10% žena ga ima u 20-tim  godinama. Dobro ga je pratiti na 6 meseci. Ako pređe velizinu od 2 cm treba razmišljati o njegovom uklanjanju.


Maligni tumor u grudima
Najopasnija promena na grudima je svakako maligni tumor. To je kancerogeni čvorić, tvrd kao kamen. Obično ne boli na dodir. Može biti veličine od pola zrna pirinča do veličine smokve. Ako su u 20-tim godinama šanse da dobiješ rak dojke si 1:2500, a ako si u 30-tim 1:257. Zavisno od veličine doktor će ti preporučiti hirurški zahvat ili terapiju zračenjem ili parcijalni ili totalnu mastektomiju, što znači delimično ili potpuno ulanjanje dojke, kao i okolnih limfnih žlezda.

netsrbija > ženski magazin > Zdravlje žene >  Najčešće promene u grudima