Kategorije

Kako sačuvati plodnost

boginja plodnosti Uticaj navika na plodnost
Žena mora voditi računa o svom kao i o zdravlju svojih genitalnih organa da bi sačuvala plodnost. Vođenje zdravog života je jako bitno za vašu plodnost, jer neke navike kao što je pušenje skraćuju vaš fertilni period i utiču na zdravlje jajnika.

Preduslov da bi se sačuvala plodnost je da vođenje računa o zdravlju vaših polnih organa. Koristite redovno kondome i redovno idite kod ginekologa da biste se testirali na polno prenosive bolesti, koje su vodeći uzrok neplodnosti kod mladih žena. Ako se ne leče, infekcije kao što je hlamidija mogu dovesti do vanmaterične trudnoće i trajnog začepljenja jajovoda.

Uticaj pušenja na plodnost
Drugi preduslov vaše plodnost je zdrav život uopšte. Pušenje jako negativno utiče na plodnost i muškaraca i žena. Kod žene dovodi do oštećenja jajnika i jajne ćelije. Sem toga, ženama pušačima treba više vremena da zatrudne, čak godinu dana, a u menopauzu ulaze dve godine ranije nego žene koje ne puše.

Uticaj težine na plodnost
Treći uzrok neplodnosti je telesna težina, i prevelika i premala. Ako ste previše mršavi to može da utiče na sposobnost vašeg tela da proizvodi jajne ćelije i na menstrualni ciklus, a gojaznost može da onemogući oslobađanje jajne ćelije.
Photo by: Raimond Spekking, Gnu Free Documentation Licence

netsrbija > ženski magazin > Zdravlje žene >  Kako sačuvati plodnost