Kategorije

Izostanak menstrucije

Izostanak menstruacije, a niste trudni
Postoje i drugi razlozi za izostanak menstruacije, a da to nije trudnoća. Sa njima treba da bude upoznata svaka žena da ne bi paničila bez razloga.
Do izostanaka menstruacije može doći ako je žena smršala ili se udebljala. Za proizvodnju estrogena ženskom organizmu su potrebne masti. Međutim ako izgubite četiri ili više kilograma za mesec dana proizvodnja hormona opada i to može dovesti do izostanka mestruacije. Isto se može desiti i ako imate višak kilograma. U tom slučaju imate višak hormona u organizmu.

Stres može dovesti do izostanka menstruacije
Stres takođe može dovesti do izostanka mestruacije. Ako prolazite kroz neke psihički teške trenutke i to može da dovede do smanjenja proizvodnje estrogena, onda neće doći do zadebljanja zida materice i neće doći do krvarenja. Do izostanka menstruacije može doći i ako imate neki zdravstveni problem. Na primer policistične jajnike. Oni podrazimevaju visok nivo testosterona u krvi, što može da dovede do izostanka menstruacije. Doktor vam u tom slučaju može prepisati kontraceptivne pilule ili neku drugu vrstu terapije.
Photo by: Raimond Spekking, Gnu Free Documentation Licence
netsrbija > ženski magazin > Zdravlje žene >  Izostanak menstrucije