Kategorije

Nadutost i gasovi u trudnoći

trudna ženaPojava nadutosti u trudnoći
Nadutost u trudnoći se javlja odmah posle začeća i za nju je kriv hormon progesteron koji prouzrokuje zadržavanje vode u organizmu. Nadutost jedan od prvih simptoma trudnoće. Stomak će vam se naduti i oteći, a vi ćete misliti da imate problema sa varenje ako ne sumnjate na trudnoću. Nadutost je normalna na početku, ali i tokom čitavog toka trudnoće. Prateća neprijatnost su gasovi, posledica sporijeg varenja, jer se metabolizam usporava. Ako ste ranije imali problema sa probavom, to će se nastaviti i tokom trudnoće. U zavisnosti od režima ishrane, nadutost će da varira, ali nikada neće u potpunosti da nestane. Obično se smiruje nakon prilagođavanja načina ishrane, pa vas neće mučiti kao na početku.

Pojava gasova u trudnoći
Za razliku od nadutosti, gasovi u trudnoći se javljaju kasnije, u drugom tromesečju. Biće vam neprijatno jer ćete ih ispuštati neplanirano i moćićete da se takmičite sa mužem u tome. Protiv ovoga nema leka. Pazite šta jedete i trudite se da ne dobijete zatvor jer će to samo pogoršati situaciju.

Preporučuju se namirnice bogate vlaknima, kao i one koje su lake za varenje: voće, povrće, integralne žitarice i testenine.  Hranu podelite na više manjih obroka, i odviknite se od prostih šećera i namirnica sa puno aditiva. Svi ovi problemi će prestati kada se porodite, ako ih niste imali ranije.


netsrbijamoja beba trudnoća > Nadutost i gasovi u trudnoći