Kategorije

Maksmagnus stripovi

kralj maksmagnus i ministar finansijaMaksmagnus (Maxmagnus) je  strip koji je prvi put objavljen u Italiji, u magazinu Eureka 1968. godine. Autori ovog stripa su Luciano Secchi, italijanski tekstopisac stripova, ali i novinar, pisac i dramaturg i crtač Roberto Raviola, obojica mnogo poznatiji pod svojim pseudonimima Max Bunker i Magnus. Iz njihovih pseudonima  izvučeno je i ime jednog od glavnih junaka ovog stripa – kralja Maksmagnusa.

Ovaj strip je ujedno i neposredno prethodio mnogo poznatijem Alan Fordu. Maksmagnus  je to strip o dvojici nepopravljivih varalica, kralju i njegovom ministru finansija  koji se bogate na racun svojih nesrećnih podanika. Glavni junaci, kralj Maksmagnus i minister finansija bili su urađeni kao karikature svojih tvoraca, Magnusa i Bunkera.

Ovo je odličan društveno-satirični strip,  koji je vrlo duhovito i dosetljivo prikazuje  priču. Radnja se dešava u kraljevstvu Maxmagnusa, gde izbija revolucija, da bi se nakon niza peripetija kroz uvođenje republike, trijumvirata, diktature, nove pobune, kralj vratio u poslednjoj epizodi na vlast. Na satiričan način su prikazani i crkva i susjedno Kraljevstvo od zakrpe. Svo to vreme minister finasija je ili na vlasti ili kraće vreme u zatvoru. Od ostalih junaka izdvaja se lopov Drpiga koji  samo što ne umre od gladi, ali je za vlast on uvek  glavni krivac i objašnje narodu da treba povećati porez.

Strip je izlazio do 1970. godine a kod nas je objavljen tek kasnije, na stranicama Superstrip biblioteke sredinom osamdesetih godina (popis brojeva), kad je Alan Ford već bio toliko popularan i imao toliko fanova da je sve sto je imalo ikakve veze s njim donosilo veliki profit.

netsrbijastrip magazin > Maksmagnus