Kategorije

Dilan Dog stripovi

Dilan Dog slikaAutor ovog, i kod nas veoma popularnog stripa je Ticiano Sklavi. Prvi broj Dilan Doga izašao je u Italiji u junu  1986. i već nakon nekoliko brojeva  je postigao veliku popularnost. Početkom 90ih Dilan je u  svetu izlazio u tiražu  od više od 1,000,000 primeraka mesečno i tako postao jedno od najprodavanijih Bonelijevih izdanja. Iako je taj broj sa vremenom opao, strip je i dalje vrlo popularan, posebno u Italiji. O vom strip junaku snimljen je i film.
 
U bivšoj  Jugoslaviji,  Dylan Dog je izlazio  od 1987.  do 1991. u izdanju novosadskog Dnevnika. U  Hrvatskoj Dylan Dog izlazi od 1994  u izdanju Slobodne Dalmacije i kasnije  u izdanju Ludensa a u Srbiji je izlazio u  izdanju  Horus Comics, ediciija Vannini i Abaton. Ovde možete videti popis brojeva epizoda.

Radnja  se pretežno dešava u Londonu, gde glavni junak živi sa svojim pomoćnikom Gručom.  Dilan Dog je  je  je bivši policajac a trenutno privatni istražitelj koji se bavi isključivo natprirodnim pojavama,a sam sebe naziva istraživač noćnih mora.  Iako prilično mlad, iza sebe već ima karijeru policajca Skotland Yarda, lečeni je alkoholičar, iza njega su  desetine slomljenih srca, a  njegova  prošlost je još poprilično prekrivena velom tajne. Dilanov najbolji prijatelj i pratilac u brojnim avanturama je Gručo Marks, koji se pojavljuje od prvog broja i omiljena zabava mu je pričanje glupih šala svakome ko ih je u prilici čuti, a to su najčešće Dylan i njegovi klijenti, na njihovo veliko zgražanje.

Dilan Dog nema mnogo stalnih neprijatelja, a  od onih koji se pojavljuju najznačajniji je   Ksabaras.On je opsednut izumom seruma koji daje besmrtnost i pojavljuje se u nekoliko  epizodama.U broju 100. Priča o Dylanu Dogu otkriva se da je Ksabaras zapravo Dilanov otac, odnosno negativna strana ličnosti njegova oca.U toj epizodi pozitivna ličnost Dylanova oca pobjeđuje pa se Ksabaras više ne pojavljuje.U mnogim epizodama se pojavljuje i Smrt,  prikazana kao kostur sa crnom kapuljačom i u ruci drži kosu. 

netsrbijastrip magazin > Dilan Dog