Alan Ford - Grupa TNT stripovi


Tri godine pre nego što se na kioscima pojavio prvi broj Alan Forda, scenarista Max Bunker i crtač Roberto Raviola (Magnus)uradili su scenario za ovaj strip koji je trebao da predstavlja parodiju Džems Bonda. Prvobitni scenario nastao je 1967. godine i imao je šest glavnih karaktera: Alan Ford, Sir Oliver, Bob Rock, Šef, Jeremija i Grunf. Ipak autori su prilikom revizije scenarija 1968. rešili da izostave Sir Olivera iz straha od reakcije čitalaca.

Grupa TNT je nastala kada je posle drugog svetskog rata Njegova Visost Broj Jedan zatražila od Tajne službe da osnuje malu polu legalnu gruputajnih agenata. Prvi broj serijala o Alanu Fordu u Italiji se pojavio u maju 1969. i prodat je u 22.000 primeraka. Ipak, već drugi broj (šuplji zub) je jako slabo prošao i prodat je u samo 8.000. Autori su bili očajni a čitaoci zbunjeni duhom ovog zabavnog štiva koji je odudarao od bilo kog stripa koji su ranije čitali. Junaci nisu bili ultramoderni špijuni, već bedni siromasi koji su izigravali tajne agente. Strip je tada bio na korak do ukidanja, a za opstanak "Alana Forda" najzaslužniji je mali broj vernih čitalaca koji su pismima podrške ohrabrili Magnusa i Bunkera da nastave dalje.

Autori nisu bili sasvim zadovoljni prvim brojem, i ponovo su analizirali crtež i scenario. Uslediila je izmena na Bobu Rocku, kome je nakon drugog broja uvećan nos i smanjen stas, čime je njegov lik izgubio na realističnosti, ali je time postao jedan od najpopularnijih likova stripa. Već u drugom broju pojavljuje se Sir Oliver. Njegova visost, Broj Jedan predstavljena je tek kasnije u 11. epizodi (Broj Jedan).

Nakon dvogodišnjih problema sa tiražom, dolazi do preokreta sa 26. brojem Alan Forda, u kojem se pojavljuje Superhik, Šubretar koji ima moć da smrdljivim dahom onesvesti ili ubije čoveka a to koristi da krade od siromašnih da bi davao bogatima. Može se slobodno reči da je Superhik spasao ovaj strip, jer se broj prodatih primeraka popeo na 100.000.

Magnus je nacrtao prvih 75 epizoda na i potom ga je nasledio Piffarerio i kasnije veliki broj drugih crtača, koji su dodavali nešto od svog stila, tako da se crtež prilagođavao duhu vremana. Priča je smeštena u Njujork i prožima sve slojeve američkog društva u kom caruju socijalna nepravda, licemerje, mafija i dolar kao vrhunska svetinja i motiv koji pokreće sve junake stripa. Među obožavaocima 'Alana Forda' govorilo se da je strip zabranjen u Americi pod optužbom da je levičarski. Imajući u vidu Comic Code iz tog vremena, sve je moguće.

Epizode koje su izlazile u SFRJ bile su cenzurisane a ovde možete pogledati neke primere cenzure. Alan Ford je osim u Italiji izlazio samo još u Francuskoj i na teritoriji bivše Jugoslavije. U Francuskoj je debitovao 1975. i propao nakon samo 12 brojeva. Ponovo se pojavio tek 2003. od strane u izdanje malog nezavisnog izdavača Taupinambour. U SFRJ Alan Ford je stekao kultni status i izlazio je u izdanjima zagrebačkog Vjesnika - popis VPA stripova Alan Ford. Vjesnik je izdavao Alan Forda mesečno, prvobitno kao izdanje Super Stripa, i povremneo je izdavao Maksije. 1990 izlazi trobroj, tj. po 3 reprinta na jednom mestu. Nakon raspada zemlje U SR Jugoslaviji i potom Srbiji i Crnoj Gori 1994. je ponovo izašao Alan Ford, u izdanju NIP Mavericka. Epizode su izlazile bez nekog reda, a najveca promena je svakako bila nedostatak sjajnih prevoda Nenada Brixy-a. MN press iz Nikšića je 1998 nastavio da publikuje Alan Forda a danas se na kioscima može naći u izdanjima Sveta. U Hrvatskoj ga objavljuje Borgis.Search