Kategorije

Redosled uvođenja hrane kod beba

Prošla su četiri meseca vreme je za drugu hranu
Prošla su četiri meseca i vreme je da počnete sa uvođenjem novih namirnica u ishranu vaše bebe. Kod uvođenja novih namirnica važno je da uvodite jednu po jednu namirnicu, a onda sačekate tri dana sa uvođenjem neke druge, zbog eventualne pojave alergije, da bi znali o kojoj namirnici je reč. Tako se nedeljno uvode dve namirnice.

Beba uči da jede - počinje se sa žitaricama
Počinje se sa žitaricama, a onda sledi povreće i voće nakon nekoliko nedelja. Od četiri meseca  bebi možete davati sokove koje kupite u marketu ili apoteci ili ih sami napravite. Najbolje je da počnete sa jabukom i šangarepom. U početku sokovi se razređuju sa vodom, a kasnije možete dati bebi i nerazblažen sok između obroka.

Od žitarica počinje se sa sa pirinčanim kašama koje se kupuju gotove i mogu biti mlečne i nemlečne. Mlečne pravite sa vodom, a nemlečne sa adaptiranim mlekom ili sa majčinim mlekom. Nakon šest meseci možete početi i sa uvođenjem i drugih žitarica, kukuruznih i pšeničnih koje sadrže gluten.

Drugi korak - uvođenje povrća u ishranu bebe
Od povrća prvo se uvodi povrće blagog ukusa, krompir, šangarepa, tikvice i bundeva. Nakon šest meseci možete početi sa spanaćem, karfiolom, keljom, graškom i blitvom. Voće po nekim istraživanima bebi treba davati nakon uvođenja povrća da bi se beba prvo navikla na slanu hranu. Mada neki preporučuju da se već od  četiri meseca bebi daje voće u obliku sokova, a zatim i u obliku kaše od jabuke, breskve, kruške i banane.

Šta treba izbegavati u prvih godinu dana života bebe
Ono što treba izbegavati kod uvođenje novih namirnica je : so i začinjenu hranu, koristite druge začine da bebi učinite hranu ukusnijom, recimo cimet, zatim treba izbegavati kravlje mleko kod spremanja kašica ( koristite adaptirano mleko ili majčino mleko ). Bebi pre godinu dana ne treba davati južno voće jer je veliki alergen, kikiriki, orahe, lešnike i med. Meso riba jaja i namirnice koje sadrže gluten ( pšenica, raž, ječam ) uvode se tek posle šest meseci.

netsrbija > moja beba > male bebe > Beba se plaši nepoznatih