Kategorije

Turkmenistan

Turkmenistan zastavaTurkmenistan je država u središnjoj Aziji. Graniči se na severozapadu sa Kazahstanom, na severu i istoku sa Uzbekistanom, na jugoistoku sa Avganistanom i na jugu sa Iranom. Na zapadu izlazi na Kaspijsko more. Turkmenistan je jedna od 15 država nastalih raspadom Sovjetskog Saveza.

Veći deo zemlje zauzima gotovo nenaseljena pustinja Karakum. Planine se nalaze duž južne granice i na jugoistoku (najviši vrh zemlje Ayrybaba 3.139 m). Veliki deo severoistočne granice prema Uzbekistanu čini reka Amudarija. Stanovništvo je koncentrisano u podnožjima planina i u oazama duž reka i kanala.

Područje Turkmenistana bilo je deo Carstva Aleksandra Velikog, a kasnije i Partskog carstva. U VII veku osvojili su ga Arapi i doneli Islam. Glavni grad je Ašhabad. Ima oko 6,8 miliona stanovnika i površinu od 143.000 km².  Većinu stanovništva (85%) čine Turkmeni  koji su muslimani. U zemlji žive i Uzbeci (5%) i Rusi (4%).

Turkmenistan raspolaže značajnim izvorima plina i nafte. Iskorištavanje je ograničeno nedostatkom infrastrukture za izvoz na svetsko tržište. Važna je i proizvodnja pamuka.
netsrbijaputovanja >  zemlje sveta  > Turkmenistan