Kategorije

Danska

Danska zastavaDanska je država na severu Evrope. Glavni grad je Kopenhagen. Pre nego što su je naselili Skandinavci Danska je bila postojbina Keltima što su potvrdila arheolaoška nalazišta, a onda su došli Skandinavci tada poznati kao Vikinzi. Posle II svetskog rata postaje jedan od osnivača NATO-a, a 1973. pridružila se EEZ-u  ( kasnije Evropskoj Uniji).

Danska ima površinu od 43.094 km² i 5.357.640 stanovnika. Podijeljena na 13 okruga i na 271 opštinu. Pošetkom 2007. godine u Danskoj je sprovedena reforma administrativne podele zemlje, u kojoj su datadašnje okruge zamenili pet novih regija, a broj opština smanjen je na 98. Danskoj takođe pripada i Greland i Ovčija ostrva koji imaju status autonomnih regija. Svaka ima po dva zastupnika u danskom Parlamentu.

Danska se sastoji od poluostrva Jutlada i još 405 ostrva. Mnoga veća ostrva su spojena mostovima, a takođe postoji dobro povezanost i trajektima. Danska je uglavnom ravničarska zemlja sa najvišim vrhom na samo 170,86 m nadmorske visine.

Većina stanovništva je skandinavskog porekla, manji deo je sa Grelanda, a imigranti čine 6.2% stanovništva. Najviše imigranata ima iz Azije, Turske i bivše Jugoslavije. Službeni jezik je danski sa izuzetkom male skupine blizu nemačke granice koja govori nemački.  Najveći procenat stanovništva pripada Danskoj narodnoj crkvi koja je jedan od oblika luteranske crkve, a 2% stanovništva  je islamske veroispovesti.
netsrbijaputovanja >  zemlje sveta  > Danska