Kategorije

Prag - cene

Prag - visoke cene u centru Cene u Pragu
Cene u Pragu su u poređenju sa ostalim evropskim metropolama relativno niže. Lokalna valuta je češka kruna i odnos prema evru je fleksibilan, ali uobičajeno se kreće oko 100 čeških kruna za 3 evra. Najveći deo uslužnih i trgovačkih objekata ne prima evre, te je neophodno da na vreme izvršite konverziju valute.

Oprezno kod zamene valuta
Važno je da budete obazrivi kod zamene valute, jer mnoge menjačnice u centru imaju vrlo visoke provizije, baš zbog turista, te vas mogu značajno oštetiti. Najbolje je da konverziju izvršite na nekom od brojnih ATM automata u gradu ili u bankama.

Koliko košta ručak u Pragu?
Neke od cena usluga koje će vam sigurno zatrebati na putovanju u Pragu su sledeće:
-   cene ručka u tradicionalnim restoranima – 5-10 evra (izbegavajte restorane u užem centru, jer su i po nekoliko puta skuplji od ostalih)
-   cene „brze hrane“ – 1-3 evra
-   cene pića u klubovima i barovima – 1,5 do 4 evra za pivo i bezalkoholna pića
-   cene koktela u klubovima – 4-7 evra
-   cena karte za gradski prevoz – 20 čeških kruna (važi 75 minuta radnim danom i 90 minuta vikendom za sve prevoze – bus, metro, tramvaj i žičara); možete uzeti i turističke karte za gradski prevoz koje važe 3, 7 ili 15 dana, a koštaju od 200 do 300 čeških kruna)
-  cena turističke kartice – 25 evra (možete je kupiti u informativnim centrima i poslužiće vam za ulaz u većinu muzeja i ostalih istorijskih i kulturnih spomenika)
-   nosači prtljaga se plaćaju 1 evro
 -  cene hotela se razlikuju u zavisnosti od lokacije gde se nalazi

Uobičajeno je da u restoranima ostavite bakšiš u visini 10% cene računa, a u kafićima i klubovima nije uobičajen bakšiš. photo diliff


netsrbijaputovanja > evropski gradovi > prag češka > Prag - cene