Kategorije

Seksualna želja

Seksualna želja zavisi od hormona
Seksualna želja odnosno libido i kod muškaraca i kod žena je pod direktnim uticajem hormona. Kod muškaraca za libido je odgovoran testosteron, a kod žena progesteron i estrogen. Odavno se zna da postoji razlika u lučenju hormona koji regulišu seksualnu želju kod žena i muškaraca. Muškarci su za razliku od žena od dečačkog doba pod velikim  seksualnim pritiskom zbog visokih doza hormona. To određuje njihovo ponašanje i ponekad dovodi do frustrirajućih stanja. Muškarci imaju jači seksualni nagon koji određuje njihov drugačiji stav prema seksu i dovodi do stvaranja tzv. muškog mozga za razliku od ženskog mozga. Odatle potiče većina bioloških razlika muškaraca i žena.

Vrhunac seksualne želje kod muškarca
Kod muškaraca seksualana želja dostiže svoj vrhunac u dvadesetim godinama, a posle opada, naročito posle četrdesete. U poznijim godinama muškarci i dalje osećaju seksualnu želju, ali im potencija potpuno opada.

Vrhunac seksualne želje kod žene
Kod žena je situacija drugačija. Kod njih seksualna želja se smanjuje posle puberteta, da bi se naglo povećala posle tridesete do trideset pete godine, a onda počela ponovo da pada. Takođe kod žena libido zavisi i od perioda menstrualnog ciklusa. Seksualna želja je jača u periodu sazrevanja jajne ćelije, odnosno u plodnim danima. U menopauzi kada dolazi do prestanka lučenje svih polnih hormona, a pritom se javi i suvoća vagine, žena se suočava sa saznanjem da je na ovu stranu njenog života navučena zavesa.

netsrbijaljubav i veze > Seksualna želja