Kategorije

Polovni automobili Holandija

polovan automobil reno clio Uvoz polovnog automobila iz Holandije je takođe zanimljiva opcija. Holanđani dobro održavaju automobile, a zemlju odlikuju kvalitetni putevi, gorivo i rezervni delovi. Polovni automobili u Holandiji su trenutno nešto jeftiniji nego polovni automobili u Nemačkoj. Važna stvar pri kupovini u ovoj zemlji je NAP sertifikat koji se prilaže uz automobil i koji kupci najčešće traže.

Privremene tablice za uvoz automobila
Registracija i izdavanje tranzitnih tablica i osiguranja traje oko 30 minuta. Kada je reč o procedurama, u svakoj zemlji EU potrebne su privremene tablice (col tablice) i osiguranje, što košta oko 150 evra, a treba platiti i ekološku taksu 140 evra, na većim auto pijacama su prisutne službe gde se može izvršiti registracija i dobiti potrebna dokumentacija.

Cene automobila u Holandiji
Kada je reč o mogućnostima za kupovinu auta one se mogu podeliti u tri osnovne.Prva je da kupite kola na nekom od mnogih auto placeva, druga je da kupite direktno od nekog vlasnika i treća je da pazarite automobil na najvećoj auto pijaci u Evropi koja se nalazi u Bevervijku. Za razliku od placeva ove druge dve varijante nude direktan kontakt sa vlasnicima vozila i veće mogućnosti za cenkanje. U Holandiji Mercedes C klase sa pređenih 240.000 kilometara  star 10 godina ima cenu oko 6.400 evra, Audi A4 1.8 star 15 godina košta manje od 4.000 evra dok se Volkswagen Polo u garantnom roku star 2 godine i sa pređenih samo 50.000 kilometar amože naći po ceni od 15.000 evra.

Bitna dokumentacija pri kupovini polovnog automobila
audi automobil Prilikom kupovine na auto placu potrebno je posedovati pasoš i potvrdu o prebivalištu iz zemlje odakle je kupac. Nakon provere u holandskom RDW i obavljenog plaćanja dobijaju se svi papiri zajedno sa privremenim tablicama.
Na taj način obavlja se prenos vlasništva i automobil je moguće odvesti. Bitan dokument je i Nationale Autopas koji znači da je kilometraža koja je napisana i zagarantovana jer se vodi evidencija o automobilima od prvog dana da bi se sprečile prevare i vraćanje kilometraže. Vraćanje kilometraže u Holandiji nije krivično delo za razliku od drugih zemalja Evropske unije. Prilikom kupovine je potrebno sačiniti ugovor i overiti ga kod notara. 

Troškovi i propisi prilikom uvoza automobila iz Holandije
Osim carine pri uvozu polovnih automobila treba računati i na troškove prevoza od mesta kupovine do mesta boravka u Srbiji koji mogu iznositi više od 500 evra, špredicije, troškove poreza od 20%  kao i eventualne popravke i servis koji je pri kupovini polovnjaka najčešće potreban. Ukoliko se angažuju specijalizovani posrednici troškovi dovoz u Srbiju ne bi bili manji ali bi se kupovina jednostavnije izvršilia. Od početka 2013. godine ukinuto je plaćanja carine prilikom uvoza polovnih automobila  ali je potrebno platiti troškove špedicije nekoliko hiljada dinara. U narednom periodu može se očekivati izmena uredbe kojom bi se dozvolio samo uvoz polovih auomobila koji zadovoljavaju evro 4 standarde.netsrbija > automobili > uvoz polovnih automobila > uvoz polovnog automobila iz holandije