Pežo povećao prodaju u prvom kvartalu 2014 godine


Kompanija Peugeot Citroen je ostvarila porast prodaje u prvom kvartalu 2014. godine od 7,7% na globalnom nivou. Ovaj rast je ostvaren pre svega rastom na kineskom tržištu i obnovom evropskog tržišta.

PSA je u ovom periodu prodao ukupno 725.917 automobila, od čega 169.197 u Kini, što je za oko 1.500 više nego što je kompanija isporučila na francuskom tržištu. Prodaja je u Evropi porasla je 16 odsto, dok je skok na kineskom tržištu još veći i iznosi 18,3 odsto.

Posle više godina loših rezultata Peugeot pokazuje znake oporavka. Peugeot-Citroen, koji je za prethodnih pet godina napravio gubitke od preko 7 milijardi evra, od početka aprila ima novog izvršnog direktora, Carlosa Tavaresa, koji je već najavio da će u planovima za oporavak kompanije jednu od ključnih uloga imati upravo Kina.

Sa druge strane, u Latinskoj Americi prodaja je opala za 14,5, a u Rusiji za 7,9 procenata. Uprkos značajnom rastu prodaje, ukupni prihodi povećani su za samo 1,9% u poređenju sa prvim tromesejem 2013. PSA ističe da je kvartalni prihod u velikoj meri oštećen nepovoljnim valutnim efektom.




Search